Bokfest på Notodden

Mediedekning

Nedenfor et utvalg fra mediedekningen angående Herbjørnsruddagene. Her fra dagens samvirkeforetak “Herbjørnsruddagene: Bokfest på Notodden” (fra mars 2018): 

HERBJØRNSRUDDAGEN 2018

TELEN mandag 27/8: “Verdenspremiere på Herbjørnsruddagen“: Helside

Mediedekning
TELEN: Førstesidehenvisning i Telen 27. august.

Utdrag fra s. 11 i Telen:

Jirde Ali kom til Norge fra Somalia som sjuåring. Hun prater kav bodøværing og har satt sitt preg på norsk samfunnsdebatt, der hun forteller om sine positive og negative opplevelser som flerkulturell. Dette har ført til massiv hets, men feminist muslimen har også mottatt flere priser for sitt mot og forfatterskap.

– For meg er det en stor ære å komme hit til Herbjørnsruddagen for å ha en så sentral rolle. Det var ikke vanskelig å takke ja til den invitasjonen og jeg gleder meg til å lese fra den nye diktsamlingen, fortalte hun før hun gikk på scenen sammen med Anne Hytta.
– Hun spiller nydelig musikk og jeg gleder meg til å opptre sammen med henne.
– Ditt forhold til Hans Herbjørnsrud?
– Jeg har lest hans første novellesamling. Den likte jeg godt.”

“Også Anne Hytta så fram til å stå på scenen på Teledølen Pub. Hun har også vært knyttet til de tidligere Herbjørnsruddagene og mener poesi har den samme åpenheten som musikk. Den beskriver følelser på samme måte. Og Jirde Ali likte hun;
– Hun er en viktig stemme for det nye Norge. Viktig fordi hun har et positivt budskap. Jeg har hørt henne lese i Oslo og ser fram til å stå på scenen med henne.”

Styreleder i Herbjørnsruddagen, Corrine Lyche Campos innledet dagen med å fortelle litt om den nye Herbjørnsruddagen.
– Festivalen har fått en ny organisering. Ved å kalle den Bokfest på Notodden åpner vi opp for flere litterære genre, opplyste hun, før ordet ble gitt til konferansier og universitetslektor Heidi Christoffersen. Deretter var det duket for Hytta og Jirde Ali.

 

Mediedekning
TELEN: Faksimile fra oppslag i Telen – lokalavisa for Notodden, Hjartdal og Sauherad – mandag 27. august.

Mediedekning

 

Utrop 22/8: “Sumaya Jirde Ali trekkplaster på Herbjørnsruddagen”

Om Herbjørnsruddagen 2018 arrangeres på Teledølen, Notodden, lørdag 25. august kl. 15-18.

* Se referat fra arrangementet hos Herbjørnsruddagene.no

På plakaten hos Visit Telemark:

Mediedekning

 

Intervju med styreleder Corinne Lyche Campos:

Hovedoppslag på Telens nettsider 27. juli, i papiravisen 29. juli:

Mediedekning

Utdrag fra Leder i Telen, fredag 29. juli 2018:

En festival vi bør ha

«Ikke alle i Notodden har lest forfatterskapet til Heddalsforfatteren Hans Herbjørnsrud. Langt fra alle i Norge heller. Men Herbjørnsrud er kjent over store deler av verden. Han er oversatt og blir lest på en lang rekke språk. Hens Herbjørnsrud er en innbygger, og forfatter, som hele Notodden burde være, og helt sikkert også er, stolt over. (….)

Men vi registrerer med glede at kulturaktøren Corinne Lyche Campos, som i mars fikk oppdraget fra deler av familien Herbjørnsrud med å videreføre festivalen, virkelig gjør det. Det blir en Herbjørnsruddag på Notodden om få uker. Litt mindre og et annet program enn det som ble avlyst. Like fullt det som kan bli starten på en årlig litteraturfestival på Notodden i den verdenskjente forfatteren Hans Herbjørnsruds navn – i hans hjemby.
Vi får møte poeten Sumaya Jirde Ali, hennes forfatterskap og nye bok – ifølge arrangøren den som vil bli mest omtalt i Norge denne høsten. Det er bare å ønske lykke til – og slå ring om dette. Dette er en festival Notodden nesten bare må ha. Det er her Hans Herbjørnsruds forfatterskap ble skapt!”

Mediedekning

 

Utrop, 3. august 2018:

Artikkel i Utrop

“– Jeg er stolt over å presentere et slikt program på Notodden rett før den norske bokhøsten braker løs. Sumaya Jirde Ali er en viktig forfatterstemme, og når Alis kvasse penn ledsages av buen til Anne Hytta, åpnes et poetisk og musikalsk univers som kan engasjere de fleste, sier Corinne Lyche Campos, styreleder i Herbjørnsruddagene – Bokfest på Notodden.”

Telemarksavisa (TA) 27. juli 2018:

Mediedekning

NB! Arrangementene nedenfor ble arrangert av organisasjonen “Herbjørnsruddagene”, som i perioden fra 2014 til 1. mars 2018 kalte festivalen for “NOVELLER PÅ NOTODDEN. Herbjørnsruddagene”. Styreleder var Inger Løken. Denne organisasjonen ble nedlagt i Brønnøysundregistrene fra ca. 01.03.18. Fra primo mars 2018 har Herbjørnsruddagene vært drevet av samvirkeforetaket “Herbjørnsruddagene Bokfest på Notodden”. Styreleder er Corinne Lyche Campos.

HERBJØRNSRUDDAGENE 2017

“Trollbandt 100”. Utdrag fra reportasje i MediedekningTelen 27.03.17:

“Nok en gang trollbandt Notodden-musiker Vegard Tveitan sitt litterære Herbjørnsrud-publikum med sitt nye bestillingsverk til Herbjørnsrud-dagene.

Dette er et publikum vi antar ikke er fortrolig med Tveitans musikk. Men her på livescenen på Bok & Blueshuset fant et publikum på rundt 100 under de femte Herbjørnsruddagene i helga linken mellom Herbjørnsrud litterære univers og Tveitans toneunivers: Det lyriske, det trolske, det mystiske, det magiske, det dramatiske. […]Og før det igjen på fredagskvelden ble Notodden og Hans Herbjørnsrud hyllet av hele Norges Jan Erik Vold – som jo har vært på Notodden mange ganger før – sammen med bluesmusiker Kåre Virud:
– Gratulerer Notodden – jeg vet ikke om noen andre nålevende forfattere som har sine egne dager i sitt eget navn – og det på femte året! Nå har jeg lest meg opp på noen av de lange novellene til Hans Herbjørnsrud. Dette er jo hakaslepp-noveller! Det er så mye bra som skjer i de. Det er så jævla bra, rett og slett. Du kan liksom ikke se bort fra Hans sine noveller etter at han har skrevet de. De gir deg en helt annen versjon av Etterkrigs-Norge enn det Jens Christian Hauges versjon gir, mente Vold.”

Kulturen og Notodden Utdrag fra leder i Telen 27.03.17:

“Vold er en mann å regne med. Fredag gratulerte han Notodden. (Og hyllet selvsagt også hovedpersonen, novellemesteren Hans Herbjørnsrud).

«Jeg vet ikke om noen andre nålevende norske forfattere som har sine egne dager i eget navn. og det har altså Hans Herbjørnsrud her på Notodden», understreket Vold anerkjennende.

Det som startet som et «smalt» lite seminar for få spesielt interesserte har nå fått et publikum – og det er blitt lagt merke til i de rette miljøene. Ildsjel Inger Løken i gruppa bak sa det slik til Telen i forkant av helgas arrangement: «Notodden Blues Festival har tenkt kvalitet, kvalitet, kvalitet – og han lyktes med det. Vi tenker også kvalitet hele veien. Og har lagt et fint grunnlag».

Notodden ble kåret til landets 17. beste kulturkommune i fjor. Ikke alltid lett å legge merke til. Men nå begynner vi å forstå.”

Hans fikk sin plass på veggen” Telen 24.03.17:Mediedekning

“– Ingen skal lenger være i tvil om at de er på biblioteket i hjemkommunen til Hans Herbjørnsrud.

Det sa kultursjef Terje Malm ved avdukingen av Tor Arne Moens enorme maleri «Mentorens rite» i Notodden bibliotek i går kveld. Avdukingen var en overraskelse ved åpningen av Herbjørnsruddagene «Noveller på Notodden»

– Dette er mitt forsøk på å tolke det universet Hans Herbjørnsrud har skapt litterært. Og det kjenner jeg ganske godt, for jeg har lest alle bøkene hans flere ganger. Jeg hadde ikke skrevet selv heller, hvis det ikke hadde vært for Hans. Han har blitt en slags mentor for meg, forteller Tor Arne Moen om maleriet. Det er faktisk tredje gang han maler Hans Herbjørnsrud – og det desidert største bildet med sine 2×3,5 meter.

Bildet er innkjøpt av Notodden kommune til biblioteket og har fått en sentral plass i annenetasje.”

Janne imponerte med språket“:

Telen om Janne Heimdal (18), vinneren av novellekonkurransen under Herbjørnsruddagene 2017.

HERBJØRNSRUDDAGENE 2016

Mediedekning

“Fint om Fosse” Reportasje i Telen 11.04.2016:

“Skuespiller Anne Marit Jacobsen og musiker Benedicte Maurseth med hardingfela si satte et verdig punktum for årets Herbjørnsruddager om Jon Fosse lørdag. […]  «Noveller i Notodden» ble altså arrangert for fjerde gang lørdag, og det hele skjedde i Bok & Blueshuset.
I år var altså temaet på Herbjørnsruddagene Jon Fosse og hans kortprosatekster. Første post på programmet var likevel Dag Herbjørnsrud, sønnen til Hans Herbjørnsrud som jo har satt navn på det som kanskje kan kalles en litteraturfestival på Notodden. Dags foredrag «Fra Heddal til verden og tilbake» ga kanskje et nytt lys på Hans sitt forfatterskap for mange i publikum.
Tom Egil Hverven, en av landets mest kjente kritikere, snakket om Fosses forfatterskap under tittelen «ein stad må ein jo vera», før to høyskolestudenter samtalte på scenen om sine Fosse-lesinger.”

“Finkultur og metallrock” Leder i Telen 11.04.2016:

“Lørdag ble « Herbjørnsruddagene – Noveller på Notodden» arrangert for fjerde gang. Med en oppslutning som arrangøren var fornøyd med, med mannen som har gitt navnet til det årvisse arrangementet, heddalforfatteren Hans Herbjørnsrud sitte lyttende midt i salen – ble det satt fokus på novelleforfatterskapet til Jon Fosse. Den eneste nålevende norske forfatteren som nevnes i Nobelprissammenheng. Verken Fosse eller Herbjørnsrud er blitt folkelesning i Norge. Men begge leses og lyttes til over hele verden. Dette er såkalt «finkultur».

Fredag slapp metallrockeren Vegard Sverre Tveitan fra Notodden sin nye innspilling. Han har sitt største publikum ute i verden – under musikernavnet Ihsahn. I metallrockens verden er en ny utgivelse fra Ihsahn en begivenhet i mange verdensdeler. Men dette er ikke «finkultur». Definitivt ikke.
Så falt det seg sånn da – at Tveitan i fjor takket ja til å komponere et lite bestillingsverk til 2015-utgaven av Herbjørnsruddagene. Da var temaet Tor Ulvens forfatterskap. Det interesserte rockeren Tveitan. Verket ble skrevet – og det ble framført på Bok & Blueshuset under Herbjørnsruddagene 2015.
Og så er «Til Tor Ulven (Søppelsolen)» blitt det nesten 10 minutter lange avslutningssporet på Ihsahns «Arktis». Metallrockere over hele verden kan nå høre Hans Herbjørnsrud lese tekster av Tor Ulven til et praktfullt tonefølge av Einar Solberg (piano) og Vegard Tveitan (gitar) i Tveitans komposisjon.

Ihsahn og Herbjørnsrud lar finkultur møte metallrock. Og det funker. Dette er kulturNotodden på sitt beste.”

Telen 29.12.16: Hva husker du best fra kulturåret 2016?

Terje Malm, kultursjef:

– Veldig vanskelig å velge blant så utrolig mye fint. Men for min del: Herbjørnsruddagene – Noveller på Notodden med tema Jon Fosse, som rett før fikk Nordisk råds litteraturpris. Jeg er begeistra for Fosse sjøl, kanskje mest romanene hans, og temaet traff meg personlig. Jeg har fulgt Fosse gjennom hele forfatterskapet hans. Herbjørnsruddagene – var en perle blant mange i fjor.”

“Skal noe til å toppe dette” Leder i Telen 29.12.16:

“Vi må kunne si at Notodden er blitt en kulturby. I 2016 ble Notodden kåret til landets attende beste kulturkommune på Norsk Kulturindeks fra Telemarksforsking. Notodden klatret fra en 26. plass året før. Også det en flott plassering. […]

“Nivået på det som presenteres publikum er skyhøyt, enten det er «finkultur» eller det mer folkelige.  Nyskapende og dristige utstillinger på Telemarksgalleriet nevnes. På Notodden Teater spilles de beste av de forestillingene som kan turnere. «Herbjørnsruddagene» har jo ikke den breie publikumsappellen. Men traff blink overfor hele litteratur-Norge da de valgte seg Jon Fosse som tema i 2016 bare få dager før det ble kjent at Fosse ble tildelt Nordisk råds litteraturpris.”

HERBJØRNSRUDDAGENE 2015Mediedekning

Telen 16.03.15:

Vegard Tveitans verk «Til Tor Ulven» ga ei magisk ramme til Herbjørnsruds opplesning.

Denne seansen åpna siste dag av Noveller på Notodden – Herbjørnsruddagene2015, der forfatteren Tor Ulven var tema. Men Herbjørnsruddagene starta fredag kveld, med foredrag og bokbad med utgangspunkt i spørsmålet «Novellen i endring?
Kveldens forfattere var; Ingvild Rishøi – vinner av Brageprisen og Kritikerprisen i år, Mikkel Bugge og Frode Grytten. Sistnevnte holdt et foredrag der han, med den stor dose humor, delte noen tanker om novellen, hva en novelle er, og hva som skiller den fra romanen.-Jeg vil sitere Franz Kaftkas definisjon: «En novelle er et bur som venter på en fugl».
Novellen skiller seg fra romanen ved at det er det kompakte, helhjerta forsøk på å si så mye som mulig så kort som mulig. Den har et nøyaktig og ettertenksomt språk, sa Grytten blant annet. I kveldens bokbad ble Ingvild Rishøi intervjua av Sveinung Nordstoga, mens Kirsti-Nina Frønæs intervjua Mikkel Bugge. De samtalte om Bugges førte novellesamling, Yttersida» og hans siste, «Tauet» som ble utgitt i fjor.

Lørdag sto Tor Ulvenseminaret på plakaten. Unni Solberg hadde en kort introduksjon, der hun fortalte at Ulven, 20 år etter sin død bare 41 år gammel, fortsatt har stor innflytelse i norsk litteratur. Deretter ga hun ordet til Hans Herbjørnsrud, som i et blomstrende og levende ordelag fortalte om sitt møte med Tor Ulven på 1980 tallet.-Tor Ulven gikk inn i isolasjon som en uferdig poet, og kom ut igjen åtte år seinere med diktsamlinga «Det tålmodige», som ble et av høydepunktene i norsk litteratur.
Er Tor Ulven den største billedskaperen i norsk prosa? Spørsmålet gikk til Janike Kampevold Larsen, Henning Hagerup, Pål Nordheim og Alf van der Hagen, som også belyste Tor Ulvens diktning.

URFRAMFØRING: Vegard Tveitan framførte sitt verk «Til Tor Ulven», mens Hans Herbjørnsrud leste tekster. Einar Solberg bidro på synth. Det ble en magisk opplevelse.”

HERBJØRNSRUDDAGENE 2014

“Hva er nå en novelle?” Telen Mediedekning07.04.2014

“- Jeg aner ikke hva en novelle er, overrasket Hans Herbjørnsrud, den hyllede novelleforfatteren, med å si til de rundt 120 tilhørerne i kinoen lørdag.

Men så satte han i gang med å lese noe som i hvert fall var svært nær en novelle om hans forfatterkollega Kjell Askildsen, som besøkte Herbjørnsruddagene i fjor. Og i den kom altså forklaringen på den noe underlige påstanden i starten.

Hans, som i fjor inspirerte til oppstarten av litteraturdagene, startet dagen med å kåsere om de to viktigste novelletradisjonene. Den ene representert ved Anton Tsjekhov, Ernest Hemingway og nobelprisvinner Alice Munro. Den andre ledet an av Nikolaj Gogol, Franz Kafka og Jorge Luis Borges.

– Kjell Askildsen tilhører den første. Jeg tilhører den siste – den barokke novellestilen, sa Herbjørnsrud og forklarte litt om hva som skiller de to tradisjonene.

Nobelprisvinner for 2013, Alice Munro, var den røde tråden i første halvdel av novelledagen. Først fortalte Trude Rønnestad om Munros forfatterskap, før Kirsti-Nina Frønæs snakket om prosessen med å lage film ut av en novelle. Dette ledet til visningen av filmen «Away from her» som er basert på en Munros noveller.

Etter middag var det bokbad fra Livescenen hvor tre forfattere ble presentert for publikum: Ingvild Rishøi, Bjarte Breiteig og Levi Henriksen.

HERBJØRNSRUDDAGENE 2013

“Hertugen ble hyllet av alle” MediedekningTelemarkavisa (TA) 14.09.13:

“Hans Herbjørnsrud er stolt over at forfatterskapet hans betyr så mye for så mange. Denne helga ble han hedret og gransket under Herbjørnsruddagene/Notodden litteraturfestival.

I sitt 75. år at anser han seg som ferdig med sitt forfatterskap. Bondesønnen fra Heddal har likevel ikke helt lagt fra seg pennen. – Jeg sitter og skriver litt fremdeles, men jeg har ingen deadline denne gangen, sier han.
Fredag ble Herbjørnsruds forfatterskap gjennomgått i detalj på Høgskolen i Telemark og på lørdag fikk publikum fikk se gården Herbjørnsrud på nært hold. Den har som kjent nærmest hovedrollen i flere av hans noveller. Ivrige lesere fikk fritt tråkke rundt og beskue det de bare har lest om.
Områdene på gården som huser stedene leserne aldri glemmer. Blinddøra, Lønna, Olla, Eldhuset, Låven, Brønnen, Gamletun og Heimeskogen er Hans Herbjørnsruds personlige teaterscene.
Åslaug Sem-Jacobsen er en av naboene til Herbjørnsrud. Ulike former for naboskap er noe Herbjørnsrud gjerne omtaler i sine bøker. Både på makabert og humoristisk vis.
– Jeg er glad vi har fått på plass Herbjørnsruddagene. Å ha en slik forfatter i bygda er noe vi kan skryte av og det irriterer meg litt at folk i hjemkommunen ikke helt er klar over hvilken kapasitet vi har boende her. Jeg håper Herbjørnsruddagene er kommet for å bli. Hans Herbjørnsruds forfatterskap har både lokal, nasjonal og internasjonale verdi, sa hun i sin tale til publikum.
Tor Holm er en dokumentarfilmskaper som har fulgt Herbjørnsrud i to år. Han omtaler Herbjørnsrud som «Hertugen», noe som også spiller på forfatterskapet.- I dag befinner vi oss i grevskapet til «Hertugen». Gjennom to år er vi blitt Slåttekarene hans. Det er kona Anna som har nøklene til Blinddøra, men «Hertugen» trenger verken nøkler eller låsesmed for å komme inn der, sa han.
Hans kone, historikeren Anna Tranberg ga publikum en innføring i gården Herbjørnsrud sin historie – som strekker seg helt tilbake til Svartedauens tid. […]
PÅ HEIMETUN: Ivrige lesere fikk lørdag gå rundt på gården Herbjørnsrud og selv beskue mye av det forfatteren har skrevet om og omtalt – inkludert den berømte blinddøra. Anne Hytta sto for det musikalske.
FLØGSTAD: Kjartan Fløgstad snakket om industriromaner og «Vegen til Grand Manila» på Notodden litteraturfestival.
ASKILDSEN: Kjell Askilsen ble intervjuet av Unni Solberg i Telemarksgalleriet. Temaet var «Svart humor og standhaftig humanisme».HYLLET MED LITTERATURFESTIVAL: Hans Herbjørnsrud sitt forfatterskap er i løpet av Herbjørnsruddagene/Notodden litteraturfestival blitt både gransket og hedret. I Telemarksgalleriet på lørdag takket han for oppmerksomheten og leste fra «Thomas F´s siste nedtegnelser til allmennheten» – skrevet av hans forfatterkollega Kjell Askildsen. Symptomatisk nok anser Herbjørnsrud seg i dag som nesten ferdig med sitt eget forfatterskap. Han skriver i dag på det som kanskje blir hans siste nedtegnelser.”

“Herbjørnsruds fest” Telen 14.09.13:Mediedekning

“Det var ikke bare Hans Herbjørnsrud som var i fokus på Herbjørnsruddagene – men de ble likevel sterkt preget av forfatteren fra Heddal.

Det begynte med fagseminar fredag, og fortsatte med åpen dag på gården Herbjørnsrud, hvor både Hans, sønnen Dag og kona Anna Tranberg deltok med å lese og fortelle om både novellene til Hans og om gården hvor alle hendelsene finner sted. […]
– Lørdag var alt bare helt fantastisk, sier Ragnar Olsen.- Det begynte med dagen oppe på gården med spennende informasjon og orientering om gården og dens innflytelse på novellene.- Så fortsatte det senere på kvelden i Telemarksgalleriet. Her ble det sagt veldig mye flott, noe ble kanskje litt langtekkelig, men det var både spennende og interessant å høre på både intervju med Kjell Askildsen, Hans Herbjørnsrud som leste fra Askildsens «Thomas F’s siste nedtegnelser til allmennheten», musikken av Jostein Thomassen, inspirert av boka «Gjesterommet», og alt det andre flotte som ble presentert.
Kultursjef i Notodden, Terje Malm, brukte anledningen på den litterære festkvelden i Telemarksgalleriet lørdag, til å takke Hans Herbjørnsrud for hans store kulturelle bidrag til Notodden.
MYE KULTUR SAMLET: Fra v. Hans Herbjørnsrud, Lars Ove Seljestad, Kjartan Fløgstad, Inger Løken og kultursjef Terje Malm.
EN AV DE STORE: Kjell Askildsen er en av landets mest anerkjent novelleforfattere, og var sentral på den litterære festen i Telemarksgalleriet lørdag.
FULLSATT LÅVE: Rundt sytti fikk plass på låven på Herbjørnsrud da familien åpnet gården for interesserte lørdag. Her ble de fortalt om gården og om novellene til Hans Herbjørnsrud.”