Herbjørnsruddagene

Herbjørnsruddagene
MALERI: Maleriet “Mentorens rite” er skapt av den Notodden-baserte kunstneren Tor-Arne Moen, som også laget forsiden til novellesamlingen Blinddøra (1997). Våren 2017 ble “Mentorens rite” (3,5 * 2 meter) avduket på Bok & Blueshuset. Ill: Tor-Arne Moen

Litteraturfestivalen Herbjørnsruddagen har som mål å presentere noe av det viktigste og mest aktuelle innen norsk litteratur for et allment publikum (se mediedekning her). Herbjørnsruddagen arrangeres på Notodden, og den drives fra mars 2018 av samvirkeforetaket Herbjørnsruddagene: Bokfest på Notodden.

Herbjørnsruddagen 2018 arrangeres lørdag 25. august kl. 15 på kulturcafeen Teledølen ved Notodden torg.

Festivalen har sitt utgangspunkt i forfatterskapet til Hans Herbjørnsrud (f. 1938), som bor på gården Herbjørnsrud i bygda Heddal – ca fem kilometer utenfor Notodden. Herbjørnsrud har vunnet bl.a. Vesaas-prisen, Aschehougprisen og Kritikerprisen (for Blinddøra), og han er to ganger nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

Herbjørnsruddagene velger ulike hovedtemaer hvert år (se nedenfor), og det skapes programinnhold som kan appellere til ulike publikumsgrupper. Festivalen tilbyr også skriveprosjekter som retter seg primært mot ungdom som målgruppe.

Sted: Notodden by. Arrangement 25.08. kl. 15: Teledølen, Torvet 2, rett ved Notodden torg.

Notodden ligger 115 km vest for Oslo, 30 km vest for Kongsberg, 30 km øst for Bø og 60 km nord for Skien. Byen er den største i Øst-Telemark med ca. 10.000 innbyggere.

Notodden er i dag kjent for Bluesfestivalen, kåret til Europas beste i sitt slag, som arrangeres hvert år i månedsskiftet juli-august. De siste årene har Notodden rykket stadig oppover på rangeringen av Norges fremste kulturkommuner. I 2012 var byen på omtrent plass nr 40, i 2017 er den på en 13. plass i landet. Notodden er nå nest beste kulturkommune i Telemark, etter Bø, og rangeres foran alle kommuner i Buskerud og Akershus.

I 2014 satte UNESCO Notodden og Rjukan på listen over verdens kulturarv av uerstattelig verdi, noe som skyldes byens unike industriarv fra 1905 med oppbyggingen av Hydro og produksjonen av kunstgjødsel for verdens voksende befolkning. I Heddal ligger Heddal stavkyrkje, Norges største stavkirke.

Adkomst: Det går hyppig buss fra Oslo Bussterminal/Galleri Oslo til Notodden skysstasjon, der det er kort vei fra Teledølen, Torvet 2.

Facebook: Følg oss på Facebook her. Følg oss på Twitter: @Herbjornsruddag

Herbjørnsruddagene

HISTORIKK 

NB! Arrangementene nedenfor ble arrangert av organisasjonen “Herbjørnsruddagene”, som i perioden fra 2014 til 1. mars 2018 kalte festivalen for “NOVELLER PÅ NOTODDEN. Herbjørnsruddagene”. Styreleder var Inger Løken. Denne organisasjonen ble nedlagt i Brønnøysundregistrene ca. 01.03.18. Fra primo mars 2018 har Herbjørnsruddagene vært drevet av samvirkeforetaket “Herbjørnsruddagene Bokfest på Notodden”. Styreleder er Corinne Lyche Campos. Her en oversikt over hva den forrige organisasjonen hadde på programmet:

2017 Hovedtema Laila Stien. Med: Laila Stien, Audun Lindholm og Vegard Tveitan (Ihsahn). Åpningsforedrag: Jan Erik Vold. Herbjørnsrudforedraget 2017: Inge Bråtveit. (Program)

2016 Hovedtema Jon Fosse. Med: Tom Egil Hverven, Anne Marit Jakobsen, Benedict Maurseth mfl. Herbjørnsrudforedraget 2016: Dag Herbjørnsrud. (Program)

2015 Hovedtema Tor Ulven. Med: Alf van der Hagen, Henning Hagerup, Jannicke Kampevold Larsen, Pål Norheim og Vegard Tveitan. Lørdag: Ingvild Rishøi, Mikkel Bugge og Frode Grytten. (Program)

2014 Hovedtema Alice Munro. Med: Ingvild H. Rishøi, Bjarte Breiteig, True Rønnestad, Levi Henriksen

Herbjørnsruddagene
Herbjørnsruddagene 2013

mfl. (Program)

2013 Hovedtema: Kjell Askildsen og Hans Herbjørnsrud. Besøk på Herbjørnsrud gård, med musikk av Anne Hytta. Med: Kjell Askildsen, Kjartan Fløgstad, Lars-Ove Seljestad mfl. (Program)

OM HANS HERBJØRNSRUD 

Fra Gyldendals nettsider: Barokke noveller med uhygge på mange plan.

Hans Herbjørnsrud er født i Heddal i Telemark i 1938, og debuterte i 1979 med novellesamlingen Vitner. Han er utdannet lærer, men livnærer seg i dag som forfatter og bonde. Herbjørnsrud skriver både på bokmål og nynorsk, og hans noveller er oversatt til flere språk, blant annet russisk, tysk, engelsk og fransk. Herbjørnsrud regnes som en av våre aller fremste novelleforfattere, og utmerker seg særlig innenfor de lengre novellene.

I 1999 ble han nominert til den europeiske Aristeionprisen, og han er to ganger blitt innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. I tillegg har Herbjørnsrud vunnet Vesaas-prisen, Doublogprisen og Kritikerprisen – den sistnevnte for Blinddøra (1997).

Skjønnlitterære utgivelser

Her kan alt skje. Utvalgte noveller 2013 (pocket)Herbjørnsruddagene Brønnene. Noveller 2006 (i pocket 2007)
Samlede noveller. 2003
Vi vet så mye. Noveller 2001 (i pocket 2002)
Vitner. Vannbæreren. Han. Samlet utgave. Noveller 1998
Blinddøra. Noveller 1997 (i pocket 2000)
Eks og Sett. Noveller 1992
Han. Noveller 1987
Vannbæreren. Noveller 1984 Herbjørnsruddagene
Vitner (link til gratis lesning hos Nasj.bib.) Noveller 1979

NB! Her kan alle utgivelser 1979-1997 leses gratis (Nasjonalbiblioteket)!

Priser

Statens stipend for eldre fortjente kunstnere, årlig fra og med 2011
2005: Aschehougprisen
2005: Doblougprisen
2002: Nominert til Nordisk Råds litteraturpris
1999: Nominert til den europeiske Aristeion-prisen
1998: Nominert til Nordisk Råds litteraturpris
1997: Kritikerprisen
1987: Gyldendals legat
1980: Tarjei Vesaas’ debutantpris

Lokale priser

1993: Notodden kommunes kulturpris
2011: Telemark fylkes kulturpris

Bøker om forfatterskapetHerbjørnsruddagene

Herbjørnsruddagene
Premiere: Filmpremiere på Lillehammer 2. juni 2017. Herbjørnsrud og ektefelle/historiker Anna Tranberg i forgrunnen. Regissør Fredrik Leijon (t.h.) og Tor Holm like bak. FOTO: DAG HERBJØRNSRUD

Kaja Schjerven Mollerin: Seks fot under. Et essay om Hans Herbjørnruds forfatterskap. (Gyldendal 2011).
Ingrid Rodahl, Unni Solberg (red.): Iscenesettelse av jeg`et. Hans Herbjørnsruds novellekunst. Telemark Trykk AS, Notodden 2007

FILM 

2. juni 2017 var det premiere på filmen “Bonden og forfatteren”, som omhandler Hans Herbjørnsruds forfatterskap. Premieren foregikk på Lillehammer kino, som del av Norsk litteraturfestival 2017. 6. mai 2018 hadde filmen Telemark-premiere på Bø kino, som del av Filmsalongen under litteraturfestivalen Bøker i Bø 2018.

Regissør Fredrik Leijon og intervjuer Tor Holm er to av de som står bak den over 90 minutter lange dokumentarfilmen “Bonden og forfatteren”. Herbjørnsrud spiller der både seg selv som forfatter (til venstre på bildet, foran PC) og som noe mer aggressiv bonde (til høyre, i kroken) – en som misliker forfatterens gjøren og laden.

Herbjørnsruddagene
EN KAMP: Herbjørnsrud som både forfatter (t.v.) og som bonde (t.h.), på ett og samme bilde. I filmen har de en amper dialog på forfatterens skriverom. Foto: Fra filmen

MUSIKK

IHSAHN:

Under Herbjørnsruddagene 2015 inngikk musikeren Ihsahn (Vegard Sverre Tveitan, Notodden), som ble verdenskjent på 90-tallet  gjennom black metal-bandet Emperor, og Herbjørnsrud et samarbeid rundt forfatteren Tor Ulven (1953-1995): De opptrådte sammen på scenen, der Ihsahn spilte/sang og Herbjørnsrud leste opp fra Ulvens tekst “Søppelsolen”.

I 2016 kom resultatet som 11. spor på Ihsahns album Arktis, som nådde å bli nr 13. i USA i sin klasse. Lytt til Ihsahn og Herbjørnsrud her:

ANNE HYTTA:

I september 2013 åpnet folkemusikeren Anne Hytta (f. 1974), fra Sauland – noen kilometer vest for Heddal –  Herbjørnsruddagene ved å spille fele på gården. I 2015 vant Hytta og Slagr Spellemannprisen for albumet Short Stories, som blant annet er basert på Herbjørnsruds noveller.

Her er fremføringen av “Blinde-Margit”, basert på novellen “På Gamletun i Europa” – fra novellesamlingen Eks og Sett (1992):

Her spiller Hytta “Gorr” i låven på Herbjørnsrud gård, fra albumet Draumsyn:

VISUELL KUNST

TOR-ARNE MOEN:

I 1997 prydet Tor-Arne Moens maleri forsiden av Herbjørnsruds novellesamling Blinddøra, som vant Kritikerprisen og ble innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris.

I 2015 malte Moen, som er bosatt på Notodden, “Mentorens rite”.  I 2017 ble maleriet innkjøpt av Notodden kommune, og det ble avduket under Herbjørnsruddagene 2017 på Bok- og Blueshuset. Se filmen om Moens maleri her:

SVEIN TRÅSERUD:

Herbjørnsruddagene

I 2013 ble bildet “Vannbæreren” av kunstneren Svein Tråserud (Opisthodome) valgt ut til forsiden på Herbjørnsruds utvalgte noveller, Her kan alt skje (Gyldendal).

I 2018 (13.01.-24.02.) har Tråserud utstilling på Galleri Osebro i Porsgrunn med bilder laget gjennom kunstnerens egne, selvutviklede epoxy-stilart (se intervju i Telemarkavisa, TA). Tråserud bor på Notodden. I presentasjonen av utstillingen forklarer Tråserud:

“Novellene til Hans Herbjørnsrud har «presset» meg til å åpne nye dører, til å pushe materialene enda lenger. Litteraturen har fått meg til å gripe de fantastiske egenskapen til materialene […] Jeg bruker egg-tempera, fargepigmenter, trykketeknikker, diverse maling m.m. Sammen med epoxy støper jeg dette inn i bildene. Jeg bygger bildene lag på lag, og lar dybden og kompleksiteten – både i materialene og uttrykket speile Herbjørnsruds noveller, som også er mangekantede, svartdjupe og har lag på lag som man ikke oppdager før man har lest den samme novellen opptil flere ganger.”

Se videoen som viser utviklingen av den delen av utstillingen kalt “Herbjørnsruds univers“:

Resultatet ble blant annet dette bildet, kalt “Herbjørnsruds Univers”

Herbjørnsruddagene
KUNST: Svein Tråseruds bilde “Herbjørnsruds univers”. DGA/tempera/epoxy. Format: 155 x 108 cm, kr. 65 000,-