Bokfest på Notodden

Galleri A stiller ut Leo T (Svein Tråserud) på “A-laget”!

Galleri A stiller ut Leo T (Svein Tråserud) på "A-laget"!
TIL OSLO: Kunstneren Leo T (Svein Tråserud) skal til Oslo for å stille ut “Herbjørnsruds univers” (t.v.) på Galleri A. FOTO: Leo T

LEO T TIL OSLO! Torsdag 13. juni kl. 13 åpner et av hovedstadens og Norges fremste kunstgallerier dørene til en “grand new opening”: Galleri A flytter da nemlig inn i nye, storslåtte lokaler i Vibes gate 12 på Majorstua i Oslo.

AV DAG HERBJØRNSRUD (dag@sgoki.org)

Samtidig åpner galleriet sommerens store utstilling, “A-laget”, som inkluderer både galleriets faste kunstnere og noen debutanter.

Og blant de få utvalgte debutantene er ingen ringere enn den Notodden-bosatte kunstneren Svein Tråserud, oppvokst i Heddal. Han går nå under kunstnernavnet Leo T, og han var i fjor festivalkunstneren for Bluesfestivalen, Europas største i sitt slag. Tråseruds visuelle plakat ble særdeles godt mottatt, og illustrasjonen skapte store oppslag blant annet i Telen.

Nå trer Tråserud (Leo T) inn på den nasjonale kunstscenen. Og det gjør han med det drøyt 50 kilo tunge bildet “Herbjørnsruds univers”, som er inspirert av forfatterskapet til Heddal-forfatteren Hans Herbjørnsrud (f. 1938).

Det er ventet svært godt oppmøte 13. juni. Selv er Tråserud ydmyk overfor hva som venter ham i hovedstaden:

– Det er ikke lett å plass på et galleri i Oslo, og det er mange utrolig dyktige kunstnere som står i kø. Jeg er svært takknemlig for at jeg har fått plass, sier Leo T til Herbjørnsruddagene.no (tekst fortsetter under bildet).

Galleri A stiller ut Leo T (Svein Tråserud) på "A-laget"!
GALLERI A: “Herbjørnsruds univers”, av Leo T, stilles ut på Galleri A i Oslo 13.06-28.08.2019

Tråserud stilte i fjor ut på Galleri Osebro i Porsgrunn, men dette er et nytt høydepunkt i kunstkarrieren.

En annen Notodden-kunstner som også skal stilles ut som del av “A-laget”, er den etablerte Tor-Arne Moen. Han har i flere år vært en del av Galleri As faste kunstnere.

Galleri A er kjent for å ha opparbeidet seg en rekke kunstnere som har gjort seg bemerket i inn- og utland. Galleriet er da også klar på hva som er målet:

Målsettingen er å finne yngre talentfulle kunstnere som har evne og vilje til å slå seg frem som viktige bidragsytere på den norske og internasjonale kunstscenen”.

Galleri As utvalgte Tråserud-verk i sommer heter “Herbjørnsruds univers”. Det er laget ved hjelp av både piperensere og brokkoli:

– Det finnes elementer her fra spesifikke Herbjørnsrud-noveller. Men det gir også seeren en idé om hvordan mesterlig litteratur kan inspirere og gi liv til helt nye kreative “visjoner”. Verket viser hvordan Hans Herbjørnsrud sitt skrevne univers og mitt billedlige univers ble ett, sier Tråserud.

Han utdyper:

– For noen år tilbake, da jeg påbegynte arbeidet med bildeserien Herbjørnsruds univers, var jeg spent på hvor tekstene til Hans Herbjørnsrud ville føre meg. En av grunntankene var at jeg ikke ville legge noen bånd på meg selv, inspirasjon og fantasi skulle få fritt spillerom. Selv om jeg snakket mye med Herbjørnsrud i den kreative perioden, la heller ikke han noen føringer. Tvert imot bidro han til at jeg fikk en dypere forståelse for novellene, og dermed et bredere lerret å jobbe med. Dette har ført til at den “hallusinerte virkeligheten” i tekstene har fått blande seg med mitt ofte surrealistiske, billedlige uttrykk.
– Å lese novellene til Hans Herbjørnsrud er både en fryd og en utfordring. Det ligger så mye og lurer bak hver eneste setning og under hvert linjeskift. Jeg kunne sikkert ha laget tusen bilder, for det billedlige språket til Hans trigger fantasien på alle nivåer.

Utstillingen på Galleri A står fram til 28. august. Selv vil Tråserud ikke kunne være tilstede på selve åpningsdagen grunnet en forhåndsbestilt tur til kunstneriske Firenze. Men han lover å møte opp på en senere spesialomvisning av hans eget bidrag når han er tilbake fra Italia.

Interesserte i dato for Tråseruds oppmøte på Galleri A: Ta kontakt med kontaktperson/idéhistoriker Dag Herbjørnsrud på dag@sgoki.org (www.sgoki.org)

LINK TIL TRÅSERUDS HJEMMESIDE Galleri A stiller ut Leo T (Svein Tråserud) på "A-laget"!