Bokfest på Notodden

Suksess for Herbjørnsruddagen 2018

Suksess for Herbjørnsruddagen 2018
TELEN: Faksimile fra oppslag i Telen – lokalavisa for Notodden, Hjartdal og Sauherad – mandag 27. august.

Først i Norge med ny diktsamling fra prisbelønte Sumaya Jirde Ali. Magisk samspill med Anne Hytta. Utsolgte bøker. Engasjert publikum. Flotte medieoppslag. Herbjørnsruddagen 2018 ble en suksess.

AV HERBJØRNSRUDDAGENE.NO ja@bokfest.no

PREMIERE. “Det kanskje mest originale og inkluderende Herbjørnsrud-arrangementet til nå!”

Slik lød en av uttalelsene fra publikum under Herbjørnsruddagen 2018 på Teledølen lørdag 25. august.

Kort varsel, Gaustatopp-arrangement og strålende solskinn til tross: Nær 40 hadde tatt veien til Teledølen på Notodden torg mellom kl. 15 og 18 for å oppleve Norges første opplesning fra diktsamlingen Melanin hvitere enn blekemiddel (Aschehoug). Boka er skrevet av hun som er kåret til Årets Stemme, Årets Bodværing og Årets Zola-prisvinner i Norge: poeten Sumaya Jirde Ali (20).

Først tre dager senere skal diktsamlingen bli lansert i Oslo. Ali kom nærmest rett fra flyet før hun hentet de nytrykte bøkene hos forlaget i hovedstaden og tok de med til Notodden.

Komponist og musiker Anne Hytta fra Sauland åpnet Herbjørnsruddagen 2018 med sitt særpregede hardingfelespill. Hytta er aktuell med soloalbumet Strimur (2017), som hun vant Spellemannprisen for i vinter.

Styreleder i Herbjørnsruddagene, Corinne Lyche Campos, ønsket så velkommen. Hun presiserte at det i mars ble en ny organisering av Herbjørnsruddagene – og at det nye samvirkeforetaket heter “Herbjørnsruddagene: Bokfest på Notodden“.

Jubileumsforestilling

Så holdt lektor Heidi Christoffersen, ved Universitetet i Sørøst-Norge (Bø), et flammende Herbjørnsrudforedrag. Hun åpnet med å vise til at forfatteren Hans Herbjørnsrud, som bokfesten tar utgangspunkt i, fyller 80 år i år – noe som er god grunn til å feire.

Hun viste så til at Hytta er med i trioen Slagr, som i 2014 utga albumet Short Stories, blant annet basert på Herbjørnsrudnovellen “På Gamletun i Europa” (1992). For dette albumet mottok Slagr også Spellemannprisen. Christoffersen påpekte at Anne Hytta høsten 2013 åpnet “Herbjørnsruddagene – Noveller på Notodden” på Herbjørnsrud gård i Heddal, utenfor Notodden. Fem år senere åpnet hun så Herbjørnsruddagen 2018.

Suksess for Herbjørnsruddagen 2018
NYSKAPENDE: Stemningen var god mellom poet/samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali (Bodø) og komponist/musiker Anne Hytta (Sauland) på scenen hos Teledølen. Et engasjert publikum følger med.

Lektoren satte også Sumaya Jirde Ali inn i en norsk litterær kontekst, der hun viste til både Camilla Collett og Bjørnstjerne Bjørnson. Også de var poeter som gikk inn i sin samtid. Collett ved å ta opp kvinners rettigheter, slik også Ali har stått på barrikadene for kvinners rett til å delta i norsk offentlighet uten å bli utsatt for trusler. Da Ali debuterte i fjor, med diktsamlingen Kvinner som hater menn, tematiserte hun likestilling, kjærlighet, religiøsitet og rasisme med utgangspunkt i egne erfaring. “Det gjorde også Camilla Collett da hun skrev,” poengterte Christoffersen.

Så viste hun til parallellen mellom Ali og Bjørnson. Bjørnson engasjerte seg som den franske forfatteren Emile Zola for den jødisk-franske Alfred Dreyfus. Dette er et engasjment som har gitt navn til Zola-prisen for sivilt mot, som Ali i vinter ble den hittil siste mottager av.

Sumya Jirde Ali lest så fra sin siste diktsamling, akkompagnert av Anne Hytta på hardingfele.

Intervju i Telen

Før pause viste Christoffersen til at Bjørnson på et riksmålsmøte i 1899 hadde stilt spørsmålet “Hva er norsk?”. Og Bjørnson svarte da: “det norske er hvad som passer oss, det være fra Frankrike eller Hardanger. Den norske nasjonen formes etter hva den tar opp i seg. At kulturelement har vært norsk en gang, er ikke noe argument for hva som er norsk i dag eller hva det blir i framtiden.”

Suksess for Herbjørnsruddagen 2018
SALGSKØ: I pausen stilte forfatter Hans Herbjørnsrud seg i i kø for å kjøpe en signert utgave av Sumaya Jirde Alis diktsamling.

Publikum nikket. Og med det var det pause. Der ble det solgt både CD og bøker, inkludert alle de ni tilgjengelige eksemplarene av Alis nyeste diktsamling. Forfatteren Hans Herbjørnsrud var blant de som stilte seg i signeringskøen, og det ble raskt utsolgt.

Telen intervjuet deltagerne i pausen. I et stort oppslag i Telen på nett søndag, samt i papiravisen mandag 27. august, uttalte Ali:

“For meg er det en stor ære å komme hit til Herbjørnsruddagen for å ha en så sentral rolle. Det var ikke vanskelig å takke ja til den invitasjonen og jeg gleder meg til å lese fra den nye diktsamlingen, fortalte hun før hun gikk på scenen sammen med Anne Hytta. 
– Hun spiller nydelig musikk og jeg gleder meg til å opptre sammen med henne. 
– Ditt forhold til Hans Herbjørnsrud
– Jeg har lest hans første novellesamling. Den likte jeg godt.”

Positivt budskap

Telen intervjuet også Anne Hytta. Hun møtte Sumaya Jirde Ali første gang i juni, under lanseringen av Alis kritikerroste sakprosabok på nynorsk: Ikkje vær redd sånne som meg (Samlaget).

Suksess for Herbjørnsruddagen 2018
TELEN: Førstesidehenvisning i Telen 27. august.

Hytta uttalte til Telen:

“- Hun er en viktig stemme for det nye Norge. Viktig fordi hun har et positivt budskap. Jeg har hørt henne lese i Oslo og ser fram til å stå på scenen med henne.”

Samtale på dialekt

Etter pause ble det samtale mellom Ali og odelsgutten fra Heddal, idéhistorikeren Dag Herbjørnsrud. Egentlig skulle litteraturkritikeren Eivind Myklebust ha holdt samtalen, men samme morgen måtte han melde forfall grunnet sykdom.

Spørsmålene til Myklebust var derimot vel forberedt, og den tidligere eleven på Rygi barneskule stilte dermed Ali spørsmålene fra kritikeren. Ali svarte noen ganger på bodødialekt, og noen ganger på østlandsdialekt, en språkblanding som hun fortalte også moren i Bodø hadde kommentert.

Suksess for Herbjørnsruddagen 2018
TAKKES AV: Til slutt takket styreleder Corinne Lyche Campos (t.v.) av Anne Hytta, Sumaya Jirde Ali, konferansier Heidi Christoffersen og intervjuer Dag Herbjørnsrud.

Herbjørnsruddagen 2018 ble avsluttet med felespill av Anne Hytta. Konferansier Heidi Christoffersen ønsket velkommen tilbake til neste arrangement fra Herbjørnsruddagene: Bokfest på Notodden.

Suksess for Herbjørnsruddagen 2018
ETTERPÅ: Etter Herbjørnsruddagen 2018 møttes hovedpersonene utenfor Teledølen. Fra venstre: Historiker Anna Tranberg (Hans Herbjørnsruds kone), Sumaya Jirde Ali, Anne Hytta, Herbjørnsrud og konferansier Heidi Christoffersen.