Bokfest på Notodden

Spellemannprisvinner Anne Hytta på Teledølen

Spellemannprisvinner Anne Hytta på Teledølen
KOMPONIST: Anne Hytta, med hardingfele. 25. august kan du oppleve henne på Teledølen, Notodden, under Herbjørnsruddagen 2018. Fotograf: Ingvil Skeie Ljones.

Lørdag 25. august kl. 15 åpner komponisten og hardingfelespilleren Anne Hytta festivalen Herbjørnsruddagen 2018 på Teledølen kulturpub på Notodden.

I vinter ble Hytta tildelt Spellemannprisen i klassen folkemusikk.  På Teledølen vil den anerkjente musikeren fra Sauland gå i samspill med den unge poeten Sumaya Jirde Ali (20), født i Somalia og oppvokst i Bodø, som i slutten av august kommer med diktsamlingen Melanin hvitere enn blekemiddel (Aschehoug).

Anne Hytta
Anne Hyttas siste soloalbum, “Strimur”

I 2015 utga Hytta og hennes trio Slagr albumet Short Stories, blant annet basert på novellen “På Gamletun i Europa” av forfatteren Hans Herbjørnsrud – som i 2018 fyller 80 år (videolink til Slagr-verket “Blinde-Margjit“). Trioen, som Hytta grunnla, vant da Spellemannprisen for beste album i åpen kategori. Hytta er fra Sauland, som ligger bare noen få kilometer fra Notodden kommune og Herbjørnsruds gård i Heddal.

Aktuell musiker

Spellemannprisvinner Anne Hytta på Teledølen
Foto: Ingvil Skeie Ljones

I vinter vant Hytta Spellemannsprisen 2017 (klassen folkemusikk) og Folkealarmprisen (solo) for sitt tredje soloalbum, Strimur. Tittelen er telemarksdialekt for ordet strimer eller “lysstråler”, og på albumet går hun tilbake til røttene, til slåttene. Hytta har uttalt at hun som barn oppfattet lyden fra fela som en serie stråler som lager et spill, omkranset av mørkere skygger.

I tillegg til trioen Slagr og duoen Sogesong, spiller Hytta i middelaldermusikk-ensemblet Kalenda Maya og i den internasjonale kvartetten Tokso. Hun har gjennom flere år arbeidet med internasjonale musikkprosjekter og med tradisjonsmusikere fra blant annet Afghanistan, Iran, Pakistan, Frankrike, India, Tanzania og Brasil. Hytta formidler også musikk gjennom en spalte i avisa Klassekampen (tekster her).

Det knytter seg stor spenning til hva Anne Hytta vil framføre på Herbjørnsruddagen 2018, på Teledølen ved Notodden torg, lørdag 25. august.