Bokfest på Notodden

“Årets Stemme”: Notodden får første framføring fra poet Sumaya Jirde Ali!

"Årets Stemme": Notodden får første framføring fra poet Sumaya Jirde Ali!
AKTUELL: Norges mest omtalte og prisbelønte skribent det siste året kommer til Notodden 25. august. Her får publikum først høre framføring fra hennes nye diktsamling “Melanin…” (Aschehoug). FOTO: Instagram

– Jeg gleder meg til å komme til Notodden lørdag! Det sier dikteren Sumaya Jirde Ali (20) – som de siste månedene er blitt kåret til både Årets Stemme, Årets Bodøværing og årets Zola-prisvinner. 25. august går hun på scenen på Teledølen kulturpub sammen med Årets Spellemannprisvinner, Anne Hytta. Så vil publikum få oppleve Norges første framføring av hennes nyeste diktsamling.

AV HERBJØRNSRUDDAGENE.NO (kontakt@herbjørnsruddagene.no)

Ingen annen forfatter har det siste året satt like mye preg på norsk samfunnsdebatt som poeten Sumaya Jirde Ali.

I desember ble hun kåret til «Årets Bodøværing» av befolkningen og lokalavisen Bodø Nu, som begrunnet prisen slik: «Sumaya er en utrolig viktig stemme for veldig mange unge kvinner, som tidligere har slitt med å finne forbilder som taler deres sak.»

I januar 2018 ble Ali tildelt Zola-prisen for sivilt mot “fordi hun har vist sivilt mot og åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge”.

Og i februar ble hun kåret til «Årets Beste Stemme» av magasinet Natt & Dag. I begrunnelsen heter det: “I fjor gikk hun fra å være en ukjent Si;D-skribent til å bli en av de mest markante stemmene i norske aviser. I løpet av denne perioden har hun risikert mer, tålt mer og vist mer karakterstyrke enn de fleste skribenter gjør i løpet av et liv.”

I mars måtte Sumaya Jirde Ali avlyse flere 8. mars-markeringer på grunn av massiv hets, noe som utløste en aksjon der tusenvis bar «Sumaya-masker» i kvinnetoget. Statsminister Erna Solberg var blant dem som gikk ut og ga sin støtte til Ali. Ali har fått mer medieomtale det siste året enn noen annen norsk forfatter.

Og lørdag 25. august kl. 15 kommer hun til Notodden og Herbjørnsruddagen 2018, på Teledølen. Der blir hun litterær hovedgjest – noe som vil si at hennes forfatterskap blir satt under lupen."Årets Stemme": Notodden får første framføring fra poet Sumaya Jirde Ali!

Tre bøker på 10 mnd

Om noen uker har 20-åringen nemlig allerede rukket å utgi hele tre bøker, i løpet av snaue ti måneder:

I november i fjor utkom hennes godt omtalte debutbok, diktsamlingen Kvinner som hater menn (Minotenk/Frekk Forlag).

"Årets Stemme": Notodden får første framføring fra poet Sumaya Jirde Ali!I juni utga Ali så sin sakprosadebut: Ikkje ver redd for sånne som meg (Det Norske Samlaget). Boka omhandler blant annet barndommen i Bodø og 22. juli-terroren. Boka fikk terningkast 5 i Dagbladet: Tankevekkende skildringer av Norge, på retta og på vranga, skrev anmelder Marius Wulfsberg. Ikkje ver redd… inngikk i lanseringen av Samlagets nye bokserie “Norsk røyndom”.

Og i slutten av august utgir hun sin første bok på Aschehoug, det muligens mest ettertraktede forlaget for landets poeter. Alis nye diktsamling heter Melanin hvitere enn blekemiddel, og det er knyttet stor spenning til "Årets Stemme": Notodden får første framføring fra poet Sumaya Jirde Ali!innholdet. “Sumaya Jirde Alis lyriske stemme er direkte og antisentimental,” skriver Aschehoug, som først lanserer diktsamlingen i Oslo tre dager etter Herbjørnsruddagen 2018.

 

Gleder seg

Dermed blir publikum på Teledølen og Notodden de første i Norge som 25. august får en smakebit av den nye boka. Ali forteller at hun kommer til Notodden blant annet for å lese fra Melanin…

– Jeg er utrolig spent og gleder meg til Herbjørnsruddagen 2018. Jeg er mer enn beæret over å få være hovedgjest, uttaler Sumaya Jirde Ali.

I midten av august flyttet hun hjemmefra Bodø for å studere ved universitetet i Tromsø. Ali ble født i Somalia, og hun kom til Bodø som seksåring. Biblioteket i Bodø har bedt henne holde serien “Sumayas samtaler”, der hun samtaler med utvalgte forfattere.

Unikt samspill

"Årets Stemme": Notodden får første framføring fra poet Sumaya Jirde Ali!Lørdag vil Ali også gå i samspill med Anne Hytta, som i vinter vant både Spellemannprisen og Folkelarmprisen for sitt soloalbum Strimur. Hytta er fra Sauland – bare noen få kilometer fra Notodden.  "Årets Stemme": Notodden får første framføring fra poet Sumaya Jirde Ali!

Konferansier Heidi Christoffersen, som er lektor ved Universitetet i Sørøst-Norge (Bø), vil sette Alis forfatterskap inn i en  nosk litterær kontekst.

"Årets Stemme": Notodden får første framføring fra poet Sumaya Jirde Ali!Litteraturkritiker Eivind Myklebust, som skriver på nynorsk og for blant andre Vagant og Klassekampen, vil intervjue den prisbelønte poeten og samfunnsdebattanten. I mars skulle Myklebust og Ali møtes til samtale på et arrangement hos Bergen bibliotek. Dette ble avlyst, noe som medførte at Myklebust skrev kommentaren “Tomt sete” i Klassekampen. Han avsluttet slik, ved å vise til at Ali er i ferd med å få en lignende samfunnsrolle som den forfatteren Ta-Nehisi Coates har fått i USA:

“I norsk samanheng kan saka til Ali illustrere noko liknande. Under 8. mars-markeringa skulle ho halde appell om vald mot kvinner globalt, men såg seg naturleg nok nøydd til å snakke om sin eigen situasjon: «Hvis en skal vurdere ytringsfriheten i et land, så må en se på ytringsfriheten til minoritetene.» Det har ho rett i: Det var ikkje mine, men hennar tankar om Baldwin og Coates som blei borte for publikummet på biblioteket i Bergen.”

HERBJØRNSRUDDAGEN 2018

LØRDAG 25. AUGUST KL. 15-18, TELEDØLEN, NOTODDEN

Gratis “bokbuss” fra Galleri Oslo (plattform 27) lørdag 25.08. kl. 12. Begrenset antall plasser: Reservér plass på ja@bokfest.no

BILLETTER KAN FORHÅNDSBESTILLES HER

FACEBOOK: Herbjørnsruddagen 2018-event!