Bokfest på Notodden

Konferansier Heidi Christoffersen ønsker velkommen

Heidi Christoffersen
KONFERANSIER: Lektor Heidi Christoffersen (Bø) holder fram årets plakat for Herbjørnsruddagen 2018. Her forteller hun mer om arrangementet 25.08. med Sumaya Jirde Ali, Anne Hytta og Eivind Myklebust.

Notodden får Norges første framføring av ny diktsamling! Universitetslektor Heidi Christoffersen er konferansier under Herbjørnsruddagen 2018 på Notodden: Hun gleder seg til å presentere “Årets Stemme” Sumaya Jirde Ali (20) og Årets Spellemannprisvinner Anne Hytta i samspill, samt intervjuer Eivind Myklebust.

AV HERBJØRNSRUDDAGENE.NO (kontakt@bokfest.no)

– Jeg er stolt av å få være med på et arrangement der en ung, modig og tydelig stemme blir gitt både tid og rom. Det er en stemme som vil noe, som ikke er likegyldig.

Det sier Heidi Christoffersen, lektor i norsk ved institutt for språk og litteratur på Universitetet i Sørøst-Norge, avdeling Bø. Lørdag

Konferansier Heidi Christoffersen ønsker velkommen
AKTUELL: Norges mest omtalte og prisbelønte skribent det siste året kommer til Notodden 25. august. Her får publikum først høre framføring fra hennes nye diktsamling “Melanin…” (Aschehoug). FOTO: Instagram

25. august kl. 15 ønsker hun velkommen til Herbjørnsruddagen 2018 på Teledølen kulturpub ved torget på Notodden. Christoffersen er nemlig valgt ut til å være årets konferansier på litteraturfestivalen Herbjørnsruddagene.

 

Den unge og tydelige stemmen hun viser til, er Sumaya Jirde Ali (20) – født i Somalia og oppvokst i Bodø. Ali ble i vinter kåret til “Årets Stemme” i Norge og Årets Bodøværing. Og for noen måneder siden ble hun tildelt Zola-prisen for sitt bidrag til norsk ytringsfrihet og debatt. I juni kom Ali med nynorskboka Ikkje ver redd for slike som meg (Samlaget).

I høst utgir hun diktsamlingen Melanin hvitere enn blekemiddel (Aschehoug). Den lanseres neste uke i Oslo, men den første smakebiten fra høstens diktsamling er det faktisk publikum på Notodden som får. Det er nå klart at den nye boka blir hentet på Aschehoug fredag og kjørt nærmest direkte til Notodden. Der vil boka bli vist fram for første gang, og Ali vil holde den første opplesningen fra en av høstens mest imøtesette diktsamlinger.

Lektor Christoffersen forteller hvorfor Herbjørnsruddagen 2018 er viktig også i en større norsk sammenheng:
– Litteratur er viktig. Gjennom litteraturen får vi innblikk i og perspektiver på liv og kulturer, på det nære så vel som det fjerne, i fortida så vel som nåtida, og på det vonde så vel som det gode. For å få disse perspektivene, trenger vi et mangfold av stemmer, som Ali, sier Christoffersen.

Aktuell Hytta

Konferansier Heidi Christoffersen ønsker velkommen
KOMPONIST: Anne Hytta, fra Sauland. Foto: Ingvil Skeie Ljones/annehytta.com

Hun gleder seg også til samspillet med Årets Spellemannprisvinner, komponist Anne Hytta, som åpner festivalen. Hytta fra Sauland er aktuell med soloalbumet Strimur, som hun er blitt hedret med både Spellmannprisen og Folkelarmprisen for.

I tillegg skal Christoffersen legge til rette for en spennende samtale mellom Sumaya Jirde Ali og litteraturkritikeren Eivind Myklebust. I Konferansier Heidi Christoffersen ønsker velkommenmars skulle Myklebust møte Ali til samtale om litteratur på Bergen bibliotek, men truslene gjorde at hun måtte avlyse, noe Myklebust fortalte om i kommentaren «Tomt sete» i Klassekampen. På Herbjørnsruddagen 2018 vil Myklebust og Ali endelig kunne prate fritt om litteratur sammen, på Notodden. Det kan også bli anledning til spørsmål fra publikum.

Litteraturforkjemper i Telemark

Selv vil Christoffersen å holde en introduksjon hvor hun setter forfatterskapet til Ali inn i en større sammenheng. 20-åringen fra Bodø debuterte i november 2017 med diktsamlingen Kvinner som hater menn (Minotenk). Høstens bok blir altså den tredje i løpet av ti måneder. Det kan bli mulig å få signerte utgaver av verkene til både Ali og Hytta.

Heidi Christoffersen tok hovedfag i Bø på oppgaven “Utopi/dystopi? – En analyse av kultursynet i Kjartan Fløgstads roman Fimbul”. Hun har arbeidet ved universitetet i Bø siden 2013, og hun har tidligere undervist både ved Seljord videregående skole og Notodden vgs. Christoffersen er litteraturansvarlig ved Fagskolen for bokbransjen og kulturarrangør for Leonardos Øre i Gvarv. Hun har tidligere vært styreleder i Telemarkfestivalen og arrangør av Bø bokcafé.

Universitetslektor Christoffersen er også med på å arrangere Bø filmsalong, som i mai sikret Telemark-premiere på filmen Bonden og forfatteren (regi: Fredrik Leijon). Denne dokumentarfilmen (90 min) tar for seg forfatteren Hans Herbjørnsrud, som i 2018 fyller 80 år.

TELEDØLEN: Lørdag 25.august kl. 15-18

BILLETTER KAN KJØPES I DØREN (Vipps/kontanter)

FORHÅNDBESTILLING : 180 kr 120 (stud.) kr.

Vipps: Betal til “Herbjørnsruddagen” (se meny i app)

Epost: ja@bokfest.no

Nettside: Eventbrite

Mer info om billetter/ankomst/rabatter: Klikk her.

Konferansier Heidi Christoffersen ønsker velkommen

 

Følg Herbjørnsruddagene på Facebook

Facebook-event: Herbjørnsruddagen 25/8