Bokfest på Notodden

Tråserud åpner “Herbjørnsruds univers”

Svein Tråserud
Kunstneren Svein Tråserud bor og arbeider på Notodden. BILDE: Svein Tråsrud. FOTO: Tom Helmersen. INFO: https://nb-no.facebook.com/opisthodome

I vinter har Notodden-kunstneren Svein Tråserud (Opisthodome) hatt utstillingen “Herbjørnsruds univers” på Galleri Osebro i Porsgrunn.

Tråseruds kunst er helt særegen: Han bruker for eksempel brokkoli og piperensere for å få fram budskapet (se nederst) og han benytter om nødvendig over hundre egg for å lage ett bilde.

I februar ble det kjent at Tråserud også er årets plakatkunstner for Bluefestivalen, som arrangeres i august. Han blir slik kunstner for begge kulturfestivalene på Notodden i 2018. Til Herbjørnsruddagene.no forklarer Tråserud utstillingen slik:

– Bildeserien “Herbjørnsruds univers” er basert på forfatterskapet til Hans Herjørnsrud. Serien tar for seg noen enkeltnoveller, men er ikke ment som rene illustrasjoner. Serien er like mye min (kunstneren) sitt univers, skapt gjennom tekstene til Herbjørnsrud.

Ett eksempel er bildet “Gjesterommet”, basert på novellen “Gjesterommet 1966” i samlingen Vi vet så mye (2001).

Tråserud åpner "Herbjørnsruds univers"
BILDE: “Gjesterommet” av Svein Tråserud. Størrelse: 212*108 cm. DGA/tempera/epoxy.

Tråserud forklarer:

– Et bilde kan ha “motiver” fra en enkelt novelle, mens et annet bilde kan ha hentet inspirasjon fra flere noveller, i andre bilder må tilskueren lete dypere etter paralleller. Motivene og teknikken er ikke nødvendigvis åpenbar ved første øyekast. Og selv om bildene er figurative/fotografiske, krever de oppmerksomhet fra tilskueren som igjen belønnes med assosiasjoner og koblinger med novellene. Dette er “den hallusinert virkeligheten”, for å bruke Herbjørnsruds formulering, sier Tråserud.

Allerede i 2013 ble Tråseruds bilde «Vannbæreren» valgt ut til forsiden på Herbjørnsruds utvalgte noveller, Her kan alt skje (Gyldendal).

Tråserud åpner "Herbjørnsruds univers"I 2018 (13.01.-24.02.) har Tråserud utstilling på Galleri Osebro i Porsgrunn med bilder laget gjennom kunstnerens egne, selvutviklede epoxy-stilart (se intervju i Telemarkavisa, TA). Tråserud bor på Notodden. I presentasjonen av utstillingen forklarer Tråserud:

«Novellene til Hans Herbjørnsrud har «presset» meg til å åpne nye dører, til å pushe materialene enda lenger. Litteraturen har fått meg til å gripe de fantastiske egenskapen til materialene […] Jeg bruker egg-tempera, fargepigmenter, trykketeknikker, diverse maling m.m. Sammen med epoxy støper jeg dette inn i bildene. Jeg bygger bildene lag på lag, og lar dybden og kompleksiteten – både i materialene og uttrykket speile Herbjørnsruds noveller, som også er mangekantede, svartdjupe og har lag på lag som man ikke oppdager før man har lest den samme novellen opptil flere ganger.»

Se videoen som viser utviklingen av den delen av utstillingen kalt «Herbjørnsruds univers«:

Resultatet ble blant annet dette bildet, kalt «Herbjørnsruds Univers»:

Tråserud åpner "Herbjørnsruds univers"
KUNST: Svein Tråseruds bilde «Herbjørnsruds univers». DGA/tempera/epoxy. Format: 155 x 108 cm, kr. 65 000,-